انواع چیدمان آجر نما

انواع چیدمان آجر نما

پس از ساخت بنای اصلی و اسکلت ساختمان مرحله نازک کاری ساختمان آغاز می شود این مرحله که شامل چیدمان دیوارها، چیدمان آجر نما، گچ کاری و سایر کارهای داخلی می باشد شکل ظاهری و طراحی نمای اصلی ساختمان را معین می کند، غیرممکن است بنایی را بسازیم و به ظاهر آن اهمیت ندهیم!!! از این رو از مصالح گوناگونی برای تزئین و زیبا سازی جلوه ی بنای خود استفاده می کنیم. آجر نما، سنگ، کاشی، چوب، سطوح بتنی و… از جمله مصالح به کار رفته شده برای نما هستند. اگر از آجرنما بخواهید برای نماسازی استفاده کنید پس لازم است با انواع چیدمان آن آشنا باشید. با آجرین سفال همراه باشید در این مقاله اطلاعاتی در مورد آجر نما و مراحل مختلف اجرای آن مانند چیدمان آجرنما می پردازیم.

آجر نما مصالحی با سابقه طولانی

آجر نما که در مدل های مختلفی مانند آجر نسوز نما، آجر شیل و آجر رس نما  استفاده می شوند نوعی از مصالح ساختمانی هستند که از ترکیب خاک چینی، خاک نسوز و ترکیبات دیگر تولید می شود این آجرها بعد از ایجاد ترکیب مناسب و قالب گیری در کوره هایی با دمای بسیار بالا خشک می شوند و سپس با بسته بندی مناسب به دست مصرف کنندگان می رسند. فرآوری خاک مناسب به همراه ترکیبات مناسب و قالب گیری صحیح و همچنین روش خشک کردن عامل اصلی تعیین کیفیت یک آجر نمای مناسب است.

قدمت استفاده از آجر به ۵۰۰۰ سال قبل می رسد و همواره در بناهای بزرگ تاریخی از آنها به روش های مختلف استفاده شده است با مرور زمان گونه های مختلفی از آجر برای مصارف مختلف ساخته شد است یکی از این گونه ها که در نمای ساختمان ها به کار می رود و نه در بدنه ساختمان آجر نما نام دارد.

نمای بیرونی ساختمان ها از جمله مهمترین بخش های هر ساختمان است که نقش اصلی در زیبایی ساختمان دارد، امروزه انواع روش های مختلف برای طراحی نمای بیرونی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد که در آنها علاوه بر مصالح سنتی مانند سنگ، سیمان از المان های جدیدی مانند مواد کامپوزیتی و فلزی هم استفاده می شود. استفاده از آجر نما در حالی که روش های جدید زیادی برای جایگزینی آن ارائه شده است هنوز هم ادامه دارد، با تولید مدل های جدید آجر نما و همچنین طرح های جدید، بکارگیری از این المان در طراحی نمای ساختمان نه تنها کم نشده بلکه افزایش هم یافته است.

علت استفاده آجر نما در ساختمان

  • آجرهای نما با توجه به مواد سازنده آن معمولا دوام و ماندگاری بسیار بیشتری نسبت به سایر روش های طراحی نما دارند.
  • هزینه طراحی با آجر نما و همچنین هزینه نگهداری آنها بعد از اجرا بسیار پایین تر از سایر روش ها می باشد.
  • اگر طراحی با  آجر نما  به صورت استاندارد انجام شود طرح نمای اجرا شده در مقابل تغییرات اقلیمی بسیار مقاوم خواهد بود و کمترین فرسودگی را خواهد داشت. اکثر مصالح طراحی به مرور زمان فرسوده می شوند و با سرعت بالا تغییر حجم می دهند.
  • تنوع و گستردگی رنگ بندی طیف وسیعی از انتخاب ها را در اختیار شما می گذارد.
  • آجر های نما می توانند عاملی موثر در کاهش از دست رفتن انرژی باشند و مانند عایق در برابر انتقال حرارت عمل می کنند.
🔔 حتما بخوانید: تاریخچه آجر

مراحل ساخت نما و چیدن آجر نما

  • انتخاب آجر نمای مناسب
  • انتخاب طرح مناسب و روش چیدن آجر نما
  • ایجاد زیرساخت مناسب قبل از چیدن آجر نما
  • اجرای آجر نما روی سطح مورد نظر و بندکشی مناسب
  • اجرای عملیات تقویتی مانند زنگ آب کردن آجر نما در صورت نیاز

با توجه به ظرافت کار چیدن آجر نما هر چقدر این کار با دقت و مهارت بیشتری انجام شود نتیجه نهایی زیباتر و مستحکم تر خواهد بود، بنابراین همیشه سعی می شود از افراد ماهر و خبره در این کار استفاده شود.

روش‌های مختلف چیدمان آجر نما

با توجه به شکل هندسی آجر روش‌های متعددی برای چیدمان آن در قسمت‌های مختلف ازجمله نما وجود دارد. آجرهای مدرن ازجمله آجر نمای نسوز که امروزه کاربرد زیادی در نمای ساختمان دارند با شیوه‌های مختلف در نمای ساختمان چیده شده و باعث ایجاد نمای متفاوتی در ساختمان می‌شوند. این طرح‌ها و شیوه‌ها با توجه به نوع ساختمان و سلیقه طراحان و معماران انتخاب می‌شود.

امروزه با ترکیب آجرها در رنگهای مختلف و همچنین چیدمان آن‌ها در طرح‌ها و شکل‌های مختلف طرح‌های چشم‌نواز و بدیعی در نما ایجاد می‌گردد که به‌نوعی ترکیب معماری سنتی و مدرن محسوب می‌شود. برای انتخاب طرح و نقش نمای آجری می‌توان از روش‌های مختلفی استفاده کرد. ازجمله آن‌ها انتخاب چیدمان متفاوت و یا استفاده از چند مدل و رنگ آجر که با در کنار هم قرار گرفتن آن‌ها نماهای آجری متفاوتی خواهیم داشت.

روش های بسیار زیادی برای چیدمان آجر نما وجود دارد که می توان با آنها انواع طرح های مختلف را برای معماری های متفاوت انجام داد، علاوه بر روش های مختلف چیدمان وجود انواع مختلف از آجر نما با اجناس و رنگ بندی های متفاوت طیف وسیعی از انتخاب ها را برای طرح ها و رنگ ها به کاربران آن خواهد داد. نکته مهم طرح اولیه ای است که معماران برای چیدن آجر نما در نظر گرفته اند. گاهی اوقات لازم است تا از چندین نوع مختلف آجر نما با یکدیگر برای یک طرح استفاده کرد.

از گذشته تا کنون با توجه به ابعاد و رنگ آجر و همچنین سلیقه و طراحی معماران، چیدمان‌های متنوعی مورد استفاده قرار داده شده است که به چند مورد متعارف آن می‌پردازیم:

🧱 قیمت به روز آجر اصفهان و سفال اصفهان (09134055216)

آجر و سفال اصفهان به علت استفاده از خاک با مشخصات کیفی بالا، جزء بهترین آجر و سفال های کشور هستند که در کلیه پروژه های ساختمانی، سوله ها و ... قابل استفاده بوده که علاوه بر مشخصات فیزیکی، مشخصات ظاهری بسیار مناسبی برای نماسازی دارند.

چیدمان آجر نما به روش بادبزنی:

در این طرح سطح مورد نظر را به قسمت های مختلف تقسیم می کنند و هر کدام از مربع ها به صورت افقی و یا عمودی با آجر پر می شوند.

چیدمان آجرنما به روش هشت و گیر:

در این حالت چیدمان آجر به صورت تورفتگی و یا بیرون زدگی انجام می شود که می تواند سایه روشن ایجاد کند.

چیدمان آجر نما به روش نیمانیم:

  ساده ترین روش آجر چینی است و از روی هم قرار دادن با یک الگوی ساده به صورت افقی تشکیل می شود.

چیدمان آجرنما به روش آبشاری:

در این روش زاویه های قرارگیری آجرها قائم نیستند و می‌تواند دارای زاویه های دیگر باشند.

🔔 حتما بخوانید: انواع آجرچینی

با استفاده از روش های گفته شده چیدمان آجر نما می توان طرح های بسیار متنوعی ایجاد کرد انتخاب روش مناسب برای اجرای یک طرح به عهده اجرا کننده فنی طرح است. امروزه طرح‌های متعددی در چیدمان آجر وجود دارد که با توجه به شکل هندسی آن، از تنوع بالایی برخوردار بوده و با توجه به طرح‌های پیش‌بینی‌شده توسط معماران و یا درخواست مشتریان قابل‌اجرا است. از جمله پرکاربرد ترین طرح ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

چیدمان آجر نما

طرح آجر نما کلاسیک

در این طرح آجرها به شکل عرضی و به شیوه کلاسیک آجرچینی در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و بندکشی متناسب نیز برای آن‌ها انجام می‌گردد. این شیوه سنتی ازجمله ابتدایی‌ترین شیوه‌های چیدمان آجر نما است که قدمت فراوانی نیز دارد. در این طرح آجرها پشت سر یکدیگر قرار می گیرند و هیچ فاصله ای بین آنها وجود ندارد، اما باید توجه داشت که این چیدمان به روش های بسیار مختلفی ساخته می شود. روش هایی مانند چیدمان بادبزنی و نیم نیما در این طرح مورد استفاده قرار می گیرند.

طرح آجر نما طولی عرضی

در این طرح همان‌طور که از نامش پیداست آجرها به شکل طولی و عرضی در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. ممکن است یک بخش یا ستون بصورت طولی و دیگری بصورت عرضی چیده شود، که بسته به سلیقه معمار این چیدمان متفاوت است.

طرح آجر نما مختلط

در این روش آجرها در حالت‌های مختلف طولی و عرضی در کنار یکدیگر چیده می‌شوند و شکل‌های مربع و مستطیل‌های متعدد با ابعاد گوناگون را ایجاد می‌کنند. این روش در آجرچینی‌های قدیمی نیز کاربرد داشته و امروزه شبیه به حالت بادبزنی ولی به شکل امروزی و مدرن، شکل و شیوه‌ای نوینی به خود گرفته است.

چیدمان آجر نما

طرح آجر نما شبکه سوراخ دار

در این شیوه چیدن آجر نما، آجرهای نما به صورت منظم پشت سر هم قرار می گیرند. البته با توجه به این نکته که به صورت منظم و با الگوهای خاص یک فاصله خالی میان چند آجر قرار خواهد گرفت، مزیت این طرح ورود نور و هوا به سازه پشت این آجرها است علیرغم اینکه بافت پشت پنهان می باشد، در هنگام ساخت چنین طرحی باید روی استحکام سازه کار بیشتر انجام شود و تعداد فضاهای خالی هم به اندازه مناسب انتخاب شود.

چیدمان آجر نما

طرح آجر نما پوسته های موج دار

طرح پوسته های موج دار یکی از طرح های پیچیده چیدن آجر نما است که زیبایی زیادی دارد و  از چیدن آجر نما با زاویه های متغیر در طول سازه به وجود می آید، باید توجه کرد که این طرح فقط مانند یک لایه روی سطح ساختمان را می پوشاند و نمی تواند بار بسیار زیادی را تحمل کند، از این طرح به عنوان پوشش مکمل و البته نه پوش اصلی برای نمای ساختمان استفاده می شود.

🔔 حتما بخوانید: آجر آذرخش

طرح آجر نما برون بند

در این روش آجرها به شیوه‌ای در کنار هم چیده می‌شوند که بخشی از آن‌ها به‌صورت برجسته بیرون از سطح صاف دیوار قرارگرفته و حالت فرورفتگی و برآمدگی به خود گرفته و به شکل چندبعدی خود را نشان می‌دهد.

طرح آجر نما زیگزاک

در این روش چیدمان آجر نما، آجرهای نما بصورت عرضی ولی با زاویه غیرعمودی بصورت زیگزاک در کنار هم قرار می‌گیرند.

طرح آجر نما استاندارد

در این روش نیز آجرهای یک اندازه به شیوه استاندارد و به‌صورت عرضی در کنار هم قرارگرفته و بندکشی آن‌ها نیز انجام می‌شود.

طرح آجر نما بادبزنی (حصیری)

این طرح ازجمله طرح‌های قدیمی است که آجر در این روش نما را به شکل مربع های کوچک تقسیم کرده و هر مربع را با آجر نما بصورت افقی و عمودی در کنار یک دیگر می‌چینند.

طرح آجر نما لاریز

در این طرح رج آجرها به شیوه‌ای چیده می‌شود که حالت پله‌ را نشان دهند. این روش نیز ازجمله روش‌های قدیمی آجرچینی است که در بناهای قدیمی مانند مساجد و خانه‌های قدیمی همچنان دیده می‌شود.

طرح آجر نما لابند مرتب

در این طرح آجرها به‌صورت یکی در میان کله و راسته چیده می‌شوند.

طرح آجر نما قد نما

در این طرح آجرها بصورت عمودی و طولی، از پهلو و درازا در کنار هم چیده می‌شوند.

طرح آجر نما کله

در این طرح آجرها در قسمت سر یا عرض آن در به‌صورت افقی یا عمودی در نما قرار می‌گیرند. به عبارت دیگر در این روش آجرها در قسمت عرض بصورت افقی یا عمودی کنار هم چیده می شوند.

نکته حائز اهمیت این است که با توجه به خواسته‌های مشتریان، آجر نماها با ابعاد و تنوع شکلی (مثلا حتی ۶ ضلعی) به قدری گسترده شده‌اند که نمی‌توان همۀ حالت های چیدمان آجر نما را مورد بحث قرار داد.

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × پنج =